Türkiye'de İş Bankası ev sahipliğinde, Yapay Zeka Fabrikası tarafından düzenlenen "En İyi 100 Yapay Zeka Girişimi ile Yatırımcı Ekosistemi Buluşması" gerçekleştirildi. Etkinliğe; girişimciler, yatırımcılar, akademisyenler, öğrenciler ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Amaç, girişimcilerin yenilikçi yapay zeka çözümlerini sergilemelerini ve başarı öykülerini paylaşmalarını sağlamaktı. Bu buluşma, Türk kurucuların öncülüğündeki en iyi 100 yapay zeka girişimini bir araya getirerek sektörün küresel büyümesine ve Türkiye'nin bu alandaki gücünün artmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Etkinlik, Türkiye'nin teknoloji alanındaki gelişmesine ve uluslararası rekabet gücünün artmasına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, bu etkinlik gelecek vaat eden yapay zeka girişimlerini sergileyerek yeni iş birliklerine ve yatırımlara kapı açmayı amaçlıyor. Hem yerel hem de uluslararası yatırımcıların dikkatini çekmeyi hedefleyen girişimler, sundukları yenilikçi çözümlerle sektörün geleceğini şekillendirmeyi amaçlıyor.
İş Bankası'nın Yapay Zeka Vizyonu
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, yapay zekanın dönüştürücü gücüne ve finans sektörüyle güçlü bir bağı olduğuna olan inancını vurguladı. Bankanın, yapay zeka alanındaki değer zincirini üniversitelerden başlayarak kurguladığını ve bu amaçla 5 yıl önce Koç Üniversitesi ile bir Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi açtığını belirtti. Üniversitelerde üretilen bilimin girişimcilere ulaşmasını önemsediklerini, bu nedenle Yapay Zeka Fabrikası'nda destek verilecek girişimlerin mutlaka bir akademisyen (Chief Science Officer) barındırması şartını getirdiklerini açıkladı. İş Bankası, 17 milyonluk müşteri portföyünü bu girişimlere açarak KOBİ ve işletmelerin dijital ve yeşil dönüşümlerini desteklemeyi hedefliyor. Girişimlere sağlanan finansman, 18 aya kadar ödemesiz dönem ve 10 yıla kadar vadeli ödeme planıyla sunuluyor. Bu strateji ile bankanın, hem ekosistemin gelişimine katkıda bulunması hem de girişimlerin başarıya ulaşması için gerekli desteği sağlaması amaçlanıyor. Yapay Zeka Fabrikası'nın 2 yılda 2.294 yapay zeka girişimini veri tabanına kaydettiği ve bugüne kadar yatırım yapılan 23 girişimin toplam piyasa değerinin 703,4 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
Ekosistemin Güçlendirilmesi
Oxford Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Profesörü Prof. Pınar Özcan, yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinin insanların hayatını iyileştirme potansiyelinden bahsetti. Verilerin yapay zeka algoritmalarıyla birleşerek daha demokratik ve herkes için daha iyi bir hayat sunabileceğini vurguladı. Girişimlerin yapay zeka algoritmalarını eğitebilmeleri için verilere erişimlerinin önemini dile getiren Özcan, büyük şirketlerin bu konuda ortaklıklar kurabileceğini belirtti. Ancak verilerin nasıl kullanılacağı, ilgili yasalar ve veri sızıntısı gibi konuların da ele alınması gerektiğini vurguladı. Üniversiteler, büyük şirketler, yatırımcılar ve hızlandırıcıların bir araya gelerek "en iyi uygulamalar" belirlemesi gerektiğini ifade etti. Bu sayede ekosistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasının sağlanabileceğini belirtti. Bu konuların ele alınması, yapay zeka girişimlerinin daha sürdürülebilir ve başarılı olmalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca bu, ilgili tüm taraflar için daha güvenli ve şeffaf bir ortam oluşturur. Veri gizliliği ve güvenliği konusundaki endişelerin azaltılması, yapay zeka inovasyonunun hızlanmasına katkıda bulunacaktır.
Yapay Zeka Girişimlerinin Geleceği
Yapay Zeka Fabrikası Başkanı Barış Karakullukçu, etkinliğin amacının Türk ekosisteminden çıkmış önde gelen 100 girişimin başarı hikayelerini ve deneyimlerini paylaşmak olduğunu belirtti. Bu hikayelerin hem başarıların hem de karşılaştıkları zorlukların paylaşılarak, gelecek girişimciler için yol gösterici olacağı vurgulandı. Etkinliğin, girişimciler, girişim sermayesi ekosistemi, üniversite öğrencileri ve iş dünyası temsilcilerini bir araya getirerek yeni iş birlikleri ve yatırımlar için fırsatlar sunmayı hedeflediğini söyledi. Collective Spark Kurucu Ortağı Atıl Erken, 100 girişimin çeşitlilik ve yurtdışındaki Türk girişimcilerin de dahil edilmesiyle seçildiğini açıkladı. Boğaziçi Ventures Kurucu Ortağı Barış Özistek ise, yapay zeka alanındaki küresel rekabetin yüksek olduğunu ve Türkiye'nin bu yarışta başarılı olabilmesi için güçlü bir ekosistem kurmasının önemine değindi. Bu ekosistem, hem finansman hem de yetenek anlamında rekabet gücünü artırarak, Türkiye'nin yapay zeka alanında lider konuma gelmesine katkıda bulunacaktır.